Actueel

Mededelingen in verband met het Coronavirus

 • Er zullen in de parochie tot 1 juni 2020 geen publieke liturgische vieringen
  of andere bijeenkomsten worden gehouden.
 • Op Paaszondag*, 12 april 2020, is de Sint Michaëlkerk geopend van 9 uur tot half 11,
  u kunt dan een kaarsje aansteken.
 • De vastenzakjes worden normaal altijd voor Pasen opgehaald, dit zal worden uitgesteld.
  Zodra de omstandigheden het weer toelaten worden de vastenzakjes bij u opgehaald.
 • Heeft u op dit moment behoefte aan leesboeken, nu de bibliotheken gesloten zijn?
  De werkgroep “verkoop 2e handsboeken” heeft diverse boeken in voorraad.
  Laat het ons weten en wij zullen ons best doen om u van nieuw leesvoer te voorzien.
  Dorpsgenoten van Woudsend e.o. kunnen ons bellen of mailen,
  het mailadres is 2ehandsboekenwoudsend@gmail.com
 • Nieuws van het bisdom, inclusief de brief van Bisschop Ron van Hout van het bisdom
  Groningen-Leeuwarden aan alle katholieke gelovigen, vindt u op de website van het bisdom.

 

De mogelijkheid op Paaszondag is onder voorbehoud.Gods Woord op Zondag

Wekelijkse nieuwsbrief van het pastoresteam met evangelie, overweging en andere berichten.

 

Gods Woord op Zondag

   

nummer 1

 

zondag 29 maart 2020

Gods Woord op Zondag nummer 2 zondag 5 april 2020

De nieuwsbrief verschijnt op uw scherm door op de betreffende datum te klikken.Vieringen volgen op televisie, radio en Facebook

Televisie
Op zondag kunt u de Eucharistie op televisie volgen via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2. Ook op buitenlandse TV-zenders is na even zoeken vaak een Mis te vinden. Sinds woensdag 18 maart verzorgt de KRO-NCRV vanuit de RK kerk in Hilversum dagelijks een live-stream van de heilige Mis in de ochtend en een dagsluiting in de avond. Deze vieringen kunt u volgen via internet, ook na afloop zijn de vieringen terug te kijken, klik hier.

Radio
Op doordeweekse dagen kunt u via Radia Maria de eucharistie live beluisteren en meevieren in de ochtend om 09:00 uur en ’s avonds om 19:00 uur. In het weekend op zaterdag om 09:30 uur en zondag om 10:00 uur. Hiervoor hebt u een DAB (digitale) radio nodig. U kunt het ook beluisteren via de website van Radio Maria. Radio Maria heeft overigens de hele dag mooie muziek en programma’s over ons geloof, de Bijbel, catechismus, etc. Op de website vindt u ook het programmaoverzicht van de hele dag.

Internet
Via internet is veel te vinden. Vooral wanneer u zich ook wat internationaal wilt oriënteren. Even rondneuzen kan geen kwaad. Aanbevelenswaardig is de dagelijkse Mis van Paus Franciscus wordt ook uitgezonden via de website Vatican News. Rechtsboven op de website staat de link. Hiervoor moet u wel vroeg uit de veren. De Mis begint om 7 uur ’s ochtends. Later op de dag staat de Mis als video-opname op de website en via het YouTube kanaal van het Vaticaan.

Ook handig is het overzicht met diverse links naar informatieve websites, klik hier en lees onderaan de pagina.

Facebook: viering door pastor J. de Zwart
Via Facebook is ook veel mogelijk. Pastor J. de Zwart zendt via Facebook live vieringen uit vanuit zijn huiskapel. Hij probeert dit elke avond te doen om 19.00 uur. Hiervoor hebt u echter wel een Facebook-account nodig en een Facebook-vriendschap met pastor J. de Zwart. Ook het priesterseminarie, het Ariënsinstituut, zendt op dezelfde manier via Facebook dagelijks de Mis uit.Omzien naar elkaar

Er wordt ons in deze tijd met het Coronavirus gevraagd om de sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Dit is voor iedereen lastig, maar dit komt nog veel harder aan bij de mensen die al een zeer beperkt sociaal leven hebben en degenen die de deur niet uit kunnen. Hun eenzaamheid was al groot maar wordt nu noodgedwongen nog groter als wij niet met elkaar proberen om hier oog voor te houden. Een telefoontje of berichtje kan al zoveel goed doen.

Mocht u iemand kunnen helpen met boodschappen of andere dingen, kijk dan wat voor u mogelijk is. Houd daarbij de voorschriften van de overheid in acht. Lukt het uzelf niet dan kunnen we onderling kijken wat mogelijk is.Klokken luiden als teken van hoop

Op alle woensdagavonden van 18 maart tot en met 29 april zullen de klokken van onze kerk luiden. De klokken luiden van 19.00 tot 19.15 uur.

 • Als teken van hoop en troost voor alle mensen: dat we samen denken aan en bidden voor al die mensen die ziek zijn of alleen thuis zitten.
 • Als signaal dat we samen respect hebben voor al die hulpverleners die zich dag aan dag inzetten voor de gezondheid van medemensen.
 • Wie thuis is en de klokken hoort luiden kan een kaars voor het raam zetten, als teken van verbondenheid met elkaar.

Het Coronavirus heeft een grote impact op het maatschappelijk leven. We leven mee met allen die besmet zijn met het virus en met hen die iemand verloren hebben als gevolg van het virus. In het dagelijks leven zijn we gewend veel verschillende plekken op te zoeken, zoals ons werk, de school, de sportclub, de winkels en uitgaansgelegenheden. Veel van deze plaatsen zijn gesloten. Ook veel kerken hebben besloten om hun deuren te sluiten. Kerken – de plaatsen waar eendracht en hoop een thuis hebben – kunnen niet meer gebruikt worden om deze hoop te verkondigen. Lees meer.Cirkel van gebed – zondag 22 maart 2020 op TV (NPO2) en internet

In deze tijd van onzekerheid en angst wil de KRO-NCRV samen met de Nederlandse bisschoppen een krachtig signaal van hoop, troost en bemoediging geven aan de katholieke gelovigen in Nederland. Zondag 22 maart vormen zij met elkaar een cirkel van gebed op televisie NPO2Facebook en op de website van Mariabode.

De gebedscirkel start om 9.45 uur op televisie op NPO2 met het Geloofsgesprek van Leo Fijen met kardinaal Willem Eijk. Aansluitend is de aartsbisschop van Utrecht celebrant in de rechtstreekse Eucharistieviering vanuit de Sint-Lambertusbasiliek in Hengelo. Daarna wordt om 12.00 uur het gebed online overgenomen op de KRO-NCRV Facebookpagina Katholiek en de website van Mariabode.

Iedereen kan vanaf 12.00 uur via het internet op ieder uur meebidden met het gebed van een bisschop vanuit zijn eigen bisdom. Online wordt de gebedscirkel gestart met bisschop Ron van den Hout vanuit het bisdom Groningen-Leeuwarden. De gebedscirkel wordt om 16.35 uur afgesloten met een korte vesperviering vanuit de Sint-Janskathedraal in Den Bosch met bisschop Gerard de Korte.

Uitzending gemist?Terugkijken kan hier.Liturgische kalender; de lezingen in de weekendvieringen

In de liturgische kalender vindt u de lezingen die in de vieringen worden gebruikt.
Vanaf 1 december 2019 wordt de liturgische kalender van jaar A gevolgd.
Er zijn drie versies, na jaar A krijgen we het schema van jaar B.

Klik hier voor het huidige overzicht.

Knipsel A

Bron: Berne MediaVerslag Scheepmaatjesdag in Woudsend

 

scheepsmaatjesprojectZaterdagochtend 9 november was het eindelijk zo ver: Scheepsmaatjesdag! Circusdirecteur Yancke kwam in paniek de hulp van de scheepsmaatjes inroepen op hun jaarlijkse scheepsmaatjesdag. Om haar kwijtgeraakte circusdieren terug te vinden, zocht ze mensen die goed konden ruiken, zien, luisteren en voelen. Al gauw bleek:  ‘IEDEREEN KAN WAT’ en iedereen ging in een groep op weg met de opdracht om per groep één dier te zoeken. Gelukkig waren en pootafdrukken te vinden die Woudsend doorkruisten naar verschillende richtingen; naar de haven, brandweerkazerne, enz.  Zo werden er 6 dieren gevonden die daar erg blij  om waren en zij nodigden de scheepsmaatjes van elke groep uit om samen een circusact in te studeren. Na het oefenen regelde de opgeluchte circusdirecteur dat er uitbundig feest gevierd kon worden met troubadour Jan Nota. Vervolgens werd er gesmuld van een feestmaal met patat, hamburgers en ijs!

Intussen had kindercircus Saranti uit Leeuwarden een heus circus opgebouwd in de sporthal, waar iedereen na het eten mocht plaats nemen op de tribune. Circusdirecteur Yancke kondigde de artiesten aan: 15 kinderen die de handen van het publiek veelvuldig lieten applaudisseren voor zoveel talent. En toen was het de beurt aan de dieren met de scheepsmaatjes: van de stokpaardjesparade met de vogel tot hoepelact met de leeuw,  van de sterke mannen  met het knobbelzwijn tot de slalom met de zebra; alles werd met veel overtuiging gebracht voor het publiek. Ook de stokkendans met de gazelle en de clownact met het stokstaartje werd met applaus gewaardeerd. De circuskinderen sloten met o.a. éénwielers over een wip en touwspringen op een bal en nog vele acrobatische acts de voorstelling af.

Daarna werd het tijd om samen met elkaar in de slotviering te zingen, te lezen en te bidden. Voorganger was pastor Hoogma die nog eens benadrukte dat hij het gezien had: ‘IEDEREEN KAN WAT’  En ook dat we blij zijn met al die talenten die we van God hebben gekregen. Koor ‘Om ‘e nocht’ zong: “En dat talent dat neem je mee, daar doe je heel je leven mee”Kerstkaarten en kaarten Sint Michaëlkerk

Nu verkrijgbaar: Dubbele kaarten met envelop  (afmeting kaart: 148×105 mm)

Dubbele kaart per stuk € 1,20,  5 voor € 5,00 (kaarten naar keuze)

Kerstkaarten met foto van de kerststal van de Sint Michaëlkerk van Woudsend

20191113_192753
Kaart 1 : Kerstkaart A – Zalig Kerstfeest
Kerstkaart 2 : Zalig Kerstfeest
Kaart 2 : Kerstkaart B – Zalig Kerstfeest

 

 

 

 

 

 

 

Kaart 3 : Interieur kerk
Kaart 3 : Interieur kerk

 

 

 

 

 

 

 

Kaart 4 : Beeld Maria
Kaart 4 : Beeld Maria
Kaart 5 : Kerktoren met vlag
Kaart 5 : Kerktoren met vlag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dubbele kaart met envelop per stuk €  1,20

Vijf dubbele kaarten met envelop voor € 5,–  (kaarten naar keuze)

 Bezoek aan RK Maria Geboortekerk Dronrijp

Dronrijp20190817_141430Zaterdagmiddag 2 november gingen we met 13 personen naar Dronrijp voor een bezoek aan de RK Maria Geboortekerk. Een uitstapje als afsluiting van het seizoen, georganiseerd voor allen die zich hebben ingezet bij de openstelling, rondleidingen en boekenverkoop van de Sint Michaëlkerk. Het was een gezellige en interessante middag.

De Maria Geboortekerk van Dronrijp (bouwjaar 1839) is na onze Sint Michaëlkerk (1792) de oudste nog in gebruik zijnde RK kerk van ons Bisdom. Net als in onze kerk zijn het altaarstuk en de 14 kruiswegstaties gemaakt door de Woudsender kunstschilder Otto de Boer (1797-1856). Locatiebeheerder Peter Mulder kon ons veel vertellen over de kerk, de schilderijen en de parochie. Op 1 januari 2013 zijn de parochies Dronrijp, Franeker, Harlingen, Sint Annaparochie, Vlieland en Terschelling gefuseerd, de nieuwe naam van de gefuseerde parochie is Heilige Jacobus de Meerdereparochie.

Het altaarstuk van Dronrijp “De verheerlijking van Jezus op de berg Thabor” is van 1840, de kruiswegstaties van 1848. De schilderingen in de kerk van Woudsend zijn van 1824 (altaarstuk) en 1852 (kruisweg). Een aantal jaren geleden zijn de schilderingen in Dronrijp schoongemaakt en gerestaureerd, ze zagen er weer prachtig uit.

Na het verhaal over de RK kerk van Dronrijp konden we in de sacristie genieten van koffie, thee, koek en een stukje chocolade. Hier heeft Herman Deden ons meer verteld over het leven en het werk van de Woudsender schilder Otto de Boer.

Bijzonder was dat Peter Mulder ons het bidprentje van Otto de Boer (uit 1856) uit zijn verzameling bidprentjes liet zien. Hier hebben we een kopie van ontvangen, deze hebben we inmiddels toegevoegd aan onze mini-tentoonstelling over de schilder (zie in vitrinekast achterin de kerk). Het is zeker leerzaam om eens een andere kerk te bezoeken, te bezichtigen en te horen hoe men de taken en werkzaamheden elders heeft geregeld.

Meer weten: De mini-tentoonstelling over de schilders Otto de Boer en Jacob Ydema is nog een tijdje in onze kerk (Woudsend) te bewonderen.

Foto’s RK Maria Geboortekerk Dronrijp (kerkfotografie.nl)