Actueel

Mini-tentoonstelling over het leven en het werk van de kunstschilders
Otto de Boer en Jacob Ydema

Dit jaar kunt u in de RK Sint Michaëlkerk van Woudsend een mini-tentoonstelling bezichtigen over het leven en het werk van twee kunstschilders.

Kunstschilder Otto de Boer

geboren in Woudsend in 1797
overleden in Leeuwarden in 1856

en

 

Kunstschilder Jacob Ydema

geboren in Greonterp in 1901
overleden in Winterswijk in 1990

 

Schilderijen Otto de Boer in de Sint Michaëlkerk Kerkffotografie.nl IMG-0167

 • altaarstuk Opwekking van Lazarus, geschilderd in 1824
 • dit was het eerste religieuze werk van Otto de Boer, hij was toen 27 jaar
 • 14 Kruiswegstaties, geschilderd in 1852
 • beide bijzondere liturgische kunst
  • deed zijn 1e heilige communie in 1809 in deze kerk
 • schilderde ook de portretten van Age Hylkes Tromp en z’n vrouw Eelkje Wigles Visser
 • schilderde de portretten van Age Solkes Tromp met dochter Rymke en z’n vrouw Ymkje Leeuwke Visser met zoon Leeuke Ages.
 • schilderde portretten van de RK-familie Aukes

IMG-0163Schilderijen Jacob Ydema in de Sint Michaëlkerk

 • paneelschilderingen uit 1937 aan weerzijden van het altaardoek en tegen noordelijk en zuidelijke koorwanden
 • 1937 was het jaar dat de parochie het 600-jarig jubileum vierde
 • bijzonder gegeven is dat Pater Titus Brandsma aanwezig was op dit jubileumfeest, samen met pastoor Welsing ging hij voor en sprak de feestrede uit.
 • de panelen stellen de kosmische strijd voor tussen het Goede en het Kwade
 • voor de dienende engelen in deze voorstelling gebruikte de kunstschilder de gezichten van Woudsender katholieke jongeren

 

Te bezichtigen tijdens Tsjerkepaad. Elke zaterdagmiddag van 6 juli 2019 tot en met zaterdag 14 september 2019 van 13.30 tot 17.00 uur. Tevens te bezichtigen op zondag 15 september 2019 van 12.00 tot 17.00 uur en na afloop van een viering.

Foto’s: Kerkfotografie.nlSint Michaëlkerk start Tsjerkepaad met muziek Tsjerkepaad, Logo (4) (1)

op zaterdag 6 juli 2019
van 13.30 – 17.00 uur

Ook eens willen proberen hoe muziek maken in de kerk klinkt?
Iedereen die een muziekinstrument bespeelt, jong en oud, kan op deze middag muziek maken in de Sint Michaëlkerk. Vind je het leuk om een paar liedjes te komen spelen, je bent van harte  welkom. Neem je blokfluit, viool, keyboard, cimbaal, gitaar, trompet of ander instrument mee. Het spelen hoeft echt niet foutloos en hoeft ook niet erg lang. Je mag samen spelen, maar het kan ook alleen.

Orgelmuziek van 13:30 tot 14:00 uur
We beginnen de middag met een half uur orgelmuziek.

Muzikanten van harte welkom
Voor ieder die graag eens muziek wil maken in de kerk is vanaf 14.00 uur van harte welkom. Tip voor jonge muzikanten: laat bijvoorbeeld je stukken horen die je hebt geoefend voor je muziekexamen.

We hopen op deze manier de Tsjerkepaad-openstelling dit jaar bijzonder te starten.Scheepsmaatjesdag 2019, dit jaar in Woudsendscheepsmaatjesproject

Het project Scheepmaatjes heeft als doel dat parochies en mensen met een verstandelijke beperking elkaar beter leren kennen en tot steun zijn. Hierbij zijn de mensen met een verstandelijke beperking (scheepsmaatjes) gekoppeld aan een vrijwilliger uit de parochie (maatje). Ook de rest van het jaar zoeken maatjes en scheepsmaatjes elkaar regelmatig op.

De dag wordt dit jaar gefinancierd met een bijdrage van de 3 parochies uit Zuidwest Friesland, te weten de H. Christoffelparochie, de Zalige Titus Brandsmaparochie en de Sint Antonius van Paduaparochie. Verder is er een bijdrage ontvangen van de Rabobank Leeuwarden – Noordwest Friesland en van Stichting van der Weijfonds. Ook is er gecollecteerd in de locatie Woudsend en zijn er particuliere donaties ontvangen.

Zaterdag 7 september in Woudsend
Werkgroep Scheepsmaatjes Zuidwest Friesland is weer heel enthousiast gestart met de voorbereiding van de scheepsmaatjesdag op zaterdag 7 september in Woudsend. Er wordt geprobeerd om deze feestdag steeds in wisselende parochies te organiseren. Twee dames van de werkgroep diaconie Woudsend zijn dit keer ook bij de organisatie betrokken en helpen mee bij de voorbereiding en op de dag zelf.

Thema: Iedereen kan wat!!!
Woudsend ontvangt de scheepsmaatjes en hun maatjes op zaterdag 7 september in dorpshuis MFC De Driuwpôlle. Het thema is: Iedereen kan wat !!!

Circusdieren
Er zwerven die zaterdagmorgen wilde circusdieren in het dorp. Dus opgepast!! Het wordt al met al een spannende, vrolijke, prachtige en gezellige dag.

Slotviering om 15.45 uur (tot 16.15 uur)
Het koor Om ‘e Nocht verzorgt de liederen tijdens de slotviering die om kwart voor vier in het dorpshuis wordt gehouden. De voorganger is pastor Remco Hoogma.

U bent welkom bij de slotviering, maar er geldt wel: vol = volOrganisten spelen op het Van Gruisenorgel

In het kader van Oargelpaad, een samenwerking tussen Tsjerkepaad en Organum Frisicum, zullen op enkele zaterdagmiddagen organisten elk een half uur op het Van Gruisenorgel (bouwjaar 1811) spelen. De organisten komen uit Hurdegarijp, Alphen aan de Rijn, Surhuisterveen, Sneek, Groningen en Gouda.

orgel foto nov 2011 na restauratieVolgens schema zal op de onderstaande data op het orgel worden gespeeld: (wijzigingen voorbehouden)

Zaterdag 06-07-2019  13.30-14.00 uur  orgelspel

Zaterdag 10-08-2019  13.30-14.00 uur  orgelspel
Zaterdag 10-08-2019  14.30-15.00 uur  orgelspel
Zaterdag 10-08-2019  15.30-16.00 uur  orgelspel

Zaterdag 24-08-2019  13.30-14.00 uur  orgelspel
Zaterdag 24-08-2019  15.30-16.00 uur  orgelspel

Gedurende alle genoemde middagen is de RK Sint Michaëlkerk van Woudsend gewoon geopend voor bezoekers, ook tijdens de optredens van de organisten. U bent van harte welkom.Boekenmarkt tijdens Monumentenweekend Woudsend

Poster Monumentenweekend 2019 WoudsendTijdens het Monumentenweekend Woudsend, op zaterdag 14 september en zondag 15 september, organiseren we weer een Tweedehands boekenmarkt. De opbrengst is voor het onderhoud en instandhouding van de RK Sint Michaëlkerk van Woudsend. De kerk (bouwjaar 1792) is tevens te bezichtigen.

Lage prijzen: veel boeken voor € 1,– per stuk.
Voor dikke boeken en boeken die er nog heel mooi uitzien vragen we iets meer.

Regelmatig aanvoer van nieuwe boeken. Onlangs hebben we weer prachtige kinderboeken en romans ontvangen.

Koop boeken en steun hiermee de Sint Michaëlkerk.

Diverse genres:boeken
Romans, Streekromans, Friese boeken, Kinderboeken, Naslagwerken, Oorlogsboeken, Thrillers, Pockets, Natuurboeken, Tuinboeken, Geloofsboeken, Theologie, Kunstboeken, Kookboeken, Woordenboeken, Zeilen, Watersport, Humor, Friesland, Nederland, Landen, Werelddelen, Hobby, Reisboeken, Geschiedenis, Dieren, Tijdschriften, etc.

Data tweedehands boekenmarkt:

Zaterdag 14   september 2019 van 10:00 tot  17:00 uur Open Monumentendag
                –
Zondag 15   september 2019 van 12:00 tot  17:00 uur Monumenten, Muziek en Meer…

Plaats: Midstrjitte 46, Woudsend  (vergaderruimte RK Kerk)

boeklezen

Haal uw boeken bij de boekenmarkt van de RK kerk van Woudsend.


Vastenactieproject: het WISH project van de Learn!Foundation

Zondag 31 maart is er een viering in onze kerk, met aansluitend koffie drinken in de Michaëlkeamer.

Aanvang van de viering: 10 uur.Learn Foundation a
Voorganger: pastor Hoogma.
Met medewerking van het Ceciliakoor.

Tijdens het koffie drinken zal er uitleg worden gegeven over ons vastenactieproject: het WISH project van de Learn Foundation. Ingrid Vink en Rika Kuipers zullen ook foto’s en filmpjes laten zien van hun reis naar Kenia afgelopen februari.

Iedereen is van harte welkom. We hopen op een grote opkomst.

Namens de werkgroep diaconie en de locatieraad van de Sint MichaëlkerkOecumenische Solidariteitsmaaltijd en Aswoensdagviering

Woensdag 6 maart wordt in Woudsend, voorafgaand aan de oecumenische Aswoensdagviering, een gezamenlijke maaltijd georganiseerd. De maaltijd is in It Reidhintsje (vlakbij PKN kerk De Karmel, Ald Tsjerkhof 2 / Kleasterstrjitte 2). Vanaf 17.45 uur kunt u binnenlopen en om 18.00 uur is iedereen welkom om een hapje mee te eten. Voor het eten wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor een goed doel.
Wel graag vooraf opgeven bij Manna Bobbink, telefoon 0514-591847.

De oecumenische Aswoensdagviering vindt plaats in de RK Sint Michaëlkerk om 19.30 uur. Voorgangers zijn dominee R. Bosman-Romkema en mevrouw H. Mulder.

Iedereen is van harte welkom.Planten met bijbelse namen staan in bloei

 

IMG_20180506_144948[1]

In de tuin langs de muur van de Sint Michaëlkerk staan diverse planten. Het zijn allen planten met een naam wat verwijst naar een verhaal of persoon uit de bijbel.

Voorbeelden van planten zijn: Mariadistel, Judaspenning, Vrouwenmantel, Lieve Vrouwe Bedstro en Jacobsladder. Ook staat er Ossentong en Ezelsoor als verwijzing naar de os en de ezel in de kerststal.

Heeft u ook een plant met een “bijbelse” naam, waarvan wij een stekje mogen, dan horen wij het graag. Deze foto is genomen tijdens de Sleepbootdagen, begin mei 2018.