Kevelaer pelgrimage 2022

Bedevaart naar Kevelaer

’s Morgens vroeg om kwart voor zeven zijn we met een volle bus met (tot onze verbazing uit alle leeftijdsgroepen vertegenwoordiging), uit Lemmer vertrokken. We troffen het maar, we hadden twee priesters en een pastorale werker in de bus dus waren bijna verzekerd van een voorspoedige reis. Onze eerste stop was in Didam om bij Juffrouw Tok koffie te drinken met appeltaart. De andere bus troffen we daar ook. Daarna reden we gezamenlijk door naar Kevelaer. In de bus werd alvast een deel van het liturgisch programma afgewerkt, zo hebben we gezongen en de rozenkrans gebeden. (Voor ons beiden de eerste keer🙈)

Bij aankomst in Kevelaer zijn we al zingend in processie naar de Genadekapel gelopen. Er waren 3 vaandel dragers  mee, erg mooi zo.

Aansluitend hadden we in de basiliek een gezongen eucharistie viering met 5 voorgangers. Het meest aansprekende element uit de preek was voor ons dat pastoor Tjepkema zei dat we hier in Kevelaer niet waren gekomen om wonderen te verwachten maar dat we hier waren om te bidden. “Bede”vaart. Na de mis hebben we een heerlijke warme lunch gekregen in het priester huis en daarna werd de grote of kleine kruisweg in processie gelopen, in een park, ook erg mooi. Pastoor de Zwart leidde ons langs 15 staties en er werd gezongen en gebeden. Halverwege de middag was iedereen vrij om de economie van Kevelaer te steunen. Gekochte devotionalia, of zoals pastoor Tjepkema het noemde, spullekes, konden in het Maria Lof gezegend worden dat aan het eind van de middag in de Biecht Kapel werd gehouden.

Nog even allemaal op de groepsfoto en snel een sanitaire stop in het priester huis en daarna waren we weer reisvaardig.

Wij vonden het een prachtige dag die best voor een stukje verdieping zorgde. Beslist aan te raden dus voor parochianen die hier nog niet zijn geweest.

Henneke Siemonsma en Annemieke van den Bogert
Locatie Balk