Kevelaer pelgrimage 2022

 Kevelaer pelgrimage 2022

DSC07675

Op 13 mei 2022 heeft de 1-daagse bedevaart naar Kevelaer plaatsgevonden. Hieraan deden ruim 80 pelgrims aan mee vanuit de volgende parochies: de Sint Antonius van Paduaparochie, de HH. Petrus en Paulusparochie, de H. Christoffelparochie en de Zalige Titus Brandsmaparochie.
De pelgrims die deze dag zijn meegereisd, kunnen terugkijken op een bijzondere dag. Een dag met meerdere mooie vieringen en een keuze uit het bijwonen van de Grote Kruisweg in het Kruiswegpark of de Kleine Kruisweg in de Pax Christi kapel.

Als afsluiting van de dag was er een Marialof in de Beichtkapelle met zegening van de gekochte devotionalia.

Rond 18.00 uur vertrok de bus weer richting Lemmer, het vertrekpunt van onze parochie.

 

 Reisverslag van twee pelgrimgangers.

’s Morgens vroeg om kwart voor zeven zijn we met een volle bus met (tot onze verbazing uit alle leeftijdsgroepen vertegenwoordiging), uit Lemmer vertrokken. In onze bus zaten ook pelgrims uit de H. Petrus en Paulus parochie. We troffen het maar, we hadden twee priesters en een pastoraalwerkster in de bus dus waren bijna verzekerd van een voorspoedige reis.
Onze eerste stop was in Didam om bij Juffrouw Tok koffie te drinken met appeltaart. De andere bus met pelgrims uit de zalige Titus Brandsma parochie en de Sints Antonius van Padua parochie troffen we daar ook.
Daarna reden we gezamenlijk door naar Kevelaer. In de bus werd alvast een deel van het liturgisch programma afgewerkt, zo hebben we gezongen en de rozenkrans gebeden. (Voor ons beiden de eerste keer)
Bij aankomst in Kevelaer zijn we al zingend in processie naar de Genadekapel gelopen. Er waren 3 vaandel dragers mee, erg mooi zo. Aansluitend hadden we in de basiliek een gezongen eucharistie viering met 5 voorgangers. Het meest aansprekende element uit de preek was voor ons dat pastoor Tjepkema zei dat we hier in Kevelaer niet waren gekomen om wonderen te verwachten maar dat we hier waren om te bidden. “Bede”vaart.
Na de mis hebben we een heerlijke warme lunch gekregen in het priesterhuis en daarna werd de grote of kleine kruisweg in processie gelopen, in een park, ook erg mooi. Pastoor de Zwart leidde ons langs 15 staties en er werd gezongen en gebeden. Halverwege de middag was iedereen vrij om de economie van Kevelaer te steunen. Gekochte devotionalia, of zoals pastoor Tjepkema het noemde, spullekes, konden in het Maria Lof gezegend worden dat aan het eind van de middag in de Biecht Kapel werd gehouden.

Nog even allemaal op de groepsfoto en snel een sanitaire stop in het priesterhuis en daarna waren we weer reisvaardig.

Wij vonden het een prachtige dag die best voor een stukje verdieping zorgde. Beslist aan te raden dus voor parochianen die hier nog niet zijn geweest.

Henneke Siemonsma en Annemieke van den Bogert

Locatie Balk